WANNEER IS HET TIJD OM TE GAAN BIJ JE BAAN?
Geschreven door Elisa Ng | Loopbaancoach | Loopbaancoach en Psycholoog

Vier signalen die je vertellen dat je op zoek moet naar een nieuwe baan

Het besluit om van baan (of carrière) te wisselen is voor iedereen verschillend. De ene persoon gaat elf jaar met tegenzin naar werk en weet dat gevoel met gemak nog elf jaar te negeren, terwijl de ander dat nog geen half jaar volhoudt. Maar er zijn wel signalen die je vertellen dat het tijd is om verder te kijken. Voor degenen die hun gevoel niet diep willen wegstoppen – hier zijn vier signalen:

Signaal 1. Ga eens na hoe je je op de zondagmiddag voelt als je denkt aan je werkweek.

– Welke gedachtes gaan door je hoofd?
– Kan je de gevoelens omschrijven die je op dat moment ervaart?
– En hoe reageert je lijf op het vooruitzicht?
– Kost het je energie om erover na te denken?


Blijf vooral niet hangen als je deze vragen meerdere maanden negatief beantwoord en je niks aan je situatie kunt veranderen.

Signaal 2. Hoeveel betrokkenheid ervaar je bij je werk?

Geef het een cijfer. Is het een voldoende of onvoldoende? Houd dit wekelijks bij in een dagboek. Loopt je betrokkenheid terug, blijft het gelijk of stijgt het? Vraag jezelf af hoe dat komt.

Er zijn veel aspecten die invloed kunnen hebben op jouw betrokkenheid. Het verschil maken, iets betekenisvol doen voor de maatschappij, je kwaliteiten inzetten, blijvend groeien, zingeving, werkprivé-balans, waardering, autonomie, beslisrecht – om een paar voorbeelden te noemen. Welke aspecten beïnvloeden jouw betrokkenheid?


Kan je iets doen om deze aspecten een grotere rol te geven in je baan? Misschien praten met je leidinggevende? Of werkzaamheden naar je toe trekken die je betrokkenheid verhogen?


Het liefst zie je dat je betrokkenheid bij je werk meer toeneemt. Wanneer het afneemt, is het tijd om actie te ondernemen. Je hoeft niet direct je ontslagbrief te schrijven, maar ga het gesprek aan met je baas, probeer je functie anders in te richten of onderzoek andere mogelijkheden binnen de organisatie. Wacht niet totdat je elke dag chagrijnig naar je werk gaat en alleen opleeft in de weekenden.

Als je zeker weet dat er zich geen nieuwe mogelijkheden zullen aandienen, is het tijd om te gaan.

Signaal 3. Vraag jezelf af hoe je werk eruitziet over een half jaar. En over een jaar.


Welk gevoel krijg je erbij? Een fijn gevoel of word je moedeloos van het vooruitzicht? En als je deze vraag op een paar verschillende momenten stelt, in verschillende gemoedstoestanden, blijft dat gevoel hetzelfde?

Denk je in je huidige baan dat het niet beter wordt én weet je dat je geen stap vooruit gaat maken bij deze werkgever? Kijk vooral verder.


Signaal 4. Maak onderscheid in je takenpakket tussen goede en leuke werkzaamheden.


Schrijf al je werkzaamheden uit. Stel jezelf per werkzaamheid: Ben ik er goed/gemiddeld/slecht in?
Stel jezelf vervolgens de vraag: Vind ik het leuk/gemiddeld/niet leuk?

Schrap de taken waar je niet goed in bent en die je niet leuk vindt. Daar zit een enorme energielek. Maar dat is niet het enige wat energie kost.

Misschien ben je goed in vele taken. Maar dat betekent niet dat je het per definitie leuk vindt. Het probleem is dat andere collega’s ook oppikken dat je ergens goed in bent. Het gevolg? Je wordt nóg meer gevraagd voor dat ene klusje waar je geen plezier uit haalt. Ook dat leidt tot energieverlies.

Schrap ook de taken waar je goed in bent en waar je geen plezier aan beleeft.


Bestaat je takenpakket vooral uit de bovenste twee smaakjes? En is het niet mogelijk om je taken te veranderen? Je weet wat je te doen staat.

Ik ben nieuwsgierig – hebben deze tips je geholpen? Hebben ze geleid tot nieuwe inzichten? Laat het me weten via info@tickleyourheart.nl (ik lees alles!).

Ook interessant voor jou: