FAQ

INDEX

1 .   WAT  KOST  LOOPBAANCOACHING ?

2 .   WORDT  LOOPBAANCOACHING  VERGOED ?

3 .   KAN MIJN  WERKGEVER  LOOPBAANCOACHING VERGOEDEN ?


4 .
   IS  LOOPBAANCOACHING IETS VOOR MIJ ?

5 .   WAT BEREIK  IK  MET  LOOPBAANCOACHING ?

6 .  HOE  LANG  DUURT  EEN  COACHTRAJECT ?

7 .   WAT  IS  HET  VERSCHIL  TUSSEN  DE  CAREERBOOSTER  EN  HET  TRANSFORMATIETRAJECT ?

8 .   HOE  WEET  IK  DAT  IK  MOET  WISSELEN  VAN  BAAN ?

9 .   HOE  MAAK  IK  VRIJBLIJVEND  KENNIS  MET  ELISA ?

10 .  HEB IK  LOOPBAANCOACHING  ECHT  NODIG ?

11.   WELKE  RESULTATEN  KAN  IK  VERWACHTEN  NA  EEN  COACHTRAJECT ?

12 .  ZOEKT ELISA  VOOR  MIJ  EEN  ANDERE  BAAN ?

13 .  WAT WORDT  VAN  ME  VERWACHT  ALS  IK  DEELNEEM AAN EEN COACHTRAJECT?

14 .  KOMT MIJN  WERKGEVER  IETS  TE  WETEN  OVER HET COACHTRAJECT? 
1. WAT KOST LOOPBAANCOACHING?

Wat kost het om te doen waar je van droomt? Hoeveel tijd ben je kwijt met nadenken en twijfelen over je carrière zonder stappen te nemen? Die tijd is voorbij als je een coachtraject aangaat met mij. Natuurlijk denk je tijdens het coachtraject ook veel na. Maar dit keer zijn het nieuwe gedachtes. Constructieve gedachtes. Gedachtes die je stap voor stap dichterbij je passie gaan brengen. 

Het resultaat? Je leert wat je tot nu toe tegenhoudt om stappen te maken. Je leert waar je goed in bent en wat je belangrijk vindt in je carrière. Je leert wat je energie geeft en wat je motiveert. Je leert welke werkzaamheden en beroepen bij je passen. Je leert keuzes te maken waar je vierkant achter staat. Kortom, je leert een krachtige leider te worden van je eigen carrière. Dat kan in twee maanden met de Careerbooster en in ruim drie maanden met het Transformatietraject. Mijn begeleiding is beschikbaar vanaf een budget van €847,- (excl. 21% BTW). Daarvoor zal ik je in vier gesprekken (à 90 minuten) begeleiden naar een loopbaan waar jij zingeving en geluk ervaart.

 

Weet jij dat dat vuurtje in je zit? Maar weet je niet hoe je het kan aanwakkeren? Kom dan in aanmerking voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

2. wORDT LOOPBAANCOACHING VERGOED ?

BELASTINGAFTREK VOOR PARTICULIEREN
Ja, je krijgt 38,10% of 51,75% vergoed op het coachtraject, afhankelijk van de belastingschijf waar jouw inkomen in valt.
Bij de Belastingdienst vallen de kosten voor loopbaancoaching onder ‘studiekosten en andere scholingsuitgaven’ en zijn volledig belastingaftrekbaar. Het traject moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

 

✔ De opleiding of studie (in dit geval: het coachtraject) is gericht op je huidige of toekomstige beroep.
✔ Er is sprake van een leertraject. Je doet kennis op onder begeleiding of toezicht (in dit geval: onder begeleiding van de coach).
✔ Je krijgt geen studiefinanciering.
✔ Je totale kosten zijn hoger dan €250,- (incl. btw).
 
Rekenvoorbeeld: het Transformatietraject duurt 10,5 uur en kost €1.569,35 (incl. btw). Maak je gebruik van de regeling, dan kost het coachtraject bij een belastingpercentage van 38,1% slechts €971,45. Je bespaart hiermee €597,90.
 
Let wel, ik ben geen fiscus. Ik kan geen garanties geven over jouw financiële situatie. Neem bij twijfel contact op met de belastingdienst. Wil je gebruik maken van deze regeling? Geef dit dan bij me aan, dan zorg ik ervoor dat er een duidelijke omschrijving van het traject op je factuur vermeld wordt. Ga naar de website van de Belastingdienst voor de exacte voorwaarden.

 

BELASTINGAFTREK VOOR ONDERNEMERS
Ja, kosten voor coaching voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten.
3. Kan mijn werkgever loopbaanchoaching vergoeden ?

CHECK JE CAO
De kans is aanwezig dat in jouw CAO een coaching- of opleidingsbudget is opgenomen. Dit bedrag is dan ieder jaar voor jou of jouw team gereserveerd door je leidinggevende en kan in overleg besteed worden aan loopbaancoaching. De CAO staat doorgaans online, maar je kunt het ook bij je HR manager opvragen.

CHECK BIJ DE HR MANAGER
Ook de HR-afdeling beschikt vaak over een opleidingsbudget wat besteed kan worden aan bijvoorbeeld coaching of training. Als je coaching vergelijkt met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling is het relatief goedkoop en effectief voor bedrijven. Daarom wordt het vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR managers!

 

CHECK BIJ JE LEIDINGGEVENDE/ DIRECTEUR
Soms gaat de HR manager niet over de uitgaven aan persoonlijke ontwikkeling, maar je leidinggevende of directeur. Als het goed en veilig voelt, kan je het gesprek aangaan met je leidinggevende.

 

4. Is loopbaancoaching iets voor mij ?
Loopbaancoaching is niet voor iedereen. Het past bij jou als je:
✔  Je carrière en jezelf serieus neemt.
✔  Je niet ondoordacht wil solliciteren. Dit keer moet het kloppen.
✔  Je niet meer wil aanmodderen in je carrière. Je bent klaar om de serieuze stap te nemen en uit te zoeken wat je écht wil.
✔  Je weet dat anderen jouw probleem niet kunnen oplossen. Je bereid bent naar jezelf te kijken.
✔  Ik werk het fijnst met gemotiveerde en hoogopgeleide dertigers, die hun roeping willen ontluiken.

 

5. Wat bereik ik met loopbaancoaching ?
Je leert het carrièrepad los te laten die je niet meer gelukkig maakt. Je laat los wat je volgens anderen zou moeten doen. Volgens je ouders. Volgens je collega’s. Volgens je vrienden. Volgens de maatschappij. Volgens de kritische stemmetjes in je eigen hoofd.
Daarvoor in de plaats ga je een nieuw pad creëren, die helemaal bij jou past. Eentje waarin jij de krachtige leider in jouw carrière. Aan het einde van het coachtraject weet je wat je interesses zijn, wat jou motiveert, wat jouw kwaliteiten zijn en weet je in welke beroepen je tot je recht komt. Je leert zelfverzekerd loopbaankeuzes te maken waar je vierkant achter staat. zodat je meer zingeving en werkgeluk ervaart.

 

6. Hoe lang duurt een coachingtraject ?
Ik bied twee coachtrajecten aan. De Careerbooster bestaat uit 4 sessies van 90 minuten, met tussenpozen van circa twee weken. Het gehele traject duurt ongeveer 2 maanden.
Het Transformatietraject bestaat uit 7 sessies van 90 minuten, met tussenpozen van circa twee weken. Het gehele traject duurt ruim 3 maanden.

 

7. Wat is het verschil tussen de careerbooster en het transformatietraject ?

Met de Careerbooster (4 sessies van 90 minuten) ontdek je waar je talenten, interesses en beroepsvoorkeuren liggen. Met deze componenten zet je zelf de stappen naar een carrière die bij je past. De Careerbooster is niet voor iedereen. Het is geschikt voor jou als je goed kan reflecteren op je eigen gedrag, je extra gemotiveerd bent om jezelf beter te leren kennen en als je goed nieuwe verbanden kunt leggen.  

Met het Transformatietraject (7 sessies van 90 minuten) ontdek je ook waar je talenten, interesses en beroepsvoorkeuren liggen. Aanvullend leer je:
✔  wat je tot nu toe heeft geblokkeerd om de juiste carrièrekeuzes te maken
✔  hoe je krachtig keuzes kunt maken waar je vierkant achter staat
✔  wat je valkuilen zijn en hoe je kunt werken aan je zakelijke uitdagingen
✔  wat jou motiveert en energie geeft
✔  wat jouw werkwaarden zijn
✔  welke werkzaamheden je leuk vindt en goed kan
✔  welke werkzaamheden energie vreten en je het beste af kan stoten
✔  welke beroepen bij je passen
✔  concrete stappen te maken richting je droomberoep
8. Hoe weet ik dat ik moet wisselen van baan ?
Het besluit om van baan (of carrière) te wisselen is voor iedereen verschillend. De ene persoon gaat elf jaar met tegenzin naar werk en weet dat gevoel met gemak nog elf jaar te negeren, terwijl de ander dat nog geen half jaar volhoudt. Maar er zijn wel signalen die je vertellen dat het tijd is om verder te kijken. Hier zijn drie checks:

1. Hoeveel betrokkenheid ervaar je bij je werk? Geef het eens een cijfer. Is het een voldoende of onvoldoende?

2. Ga eens na hoe je je op de zondagmiddag voelt. Denk je dan aan je werkweek? En hoe kijk je er tegenaan? Zijn de gevoelens negatief? Kost het je energie om erover na te denken? Word je somber? Heb je geen zin?

3. Stel jezelf de vraag: hoe ziet mijn werk er over een jaar uit? Roept dat plezierige beelden op in je hoofd? Of schrik je van wat je ziet? En als je deze vraag op een paar verschillende momenten stelt, in verschillende stemmingen, blijft dat beeld dan hetzelfde? Verwacht je in je huidige baan dat het niet beter wordt én weet je dat er bij deze werkgever geen stap vooruit te maken valt? Dan is het tijd om verder te kijken.
9. Hoe maak ik vrijblijvend kennis met Elisa ?

Voor een succesvol coachtraject is een goede klik tussen de coach en cliënt essentieel. Daarom is het eerste gesprek vrijblijvend en gratis. In dit gesprek van maximaal 60 minuten bespreken we:

 

  •  waar je momenteel tegenaan loopt
  •  wat je graag anders zou willen in de toekomst
  • of en hoe ik je kan helpen
Daarna besluit je pas of je een coachtraject aan wil gaan. Vraag een gratis adviesgesprek aan.
10. Heb ik loopbaancoaching echt nodig ?

Ik deel een mailtje van Reinier (33) met je: “Hoi Elisa, ik zag je oproep gister voor een persoonlijk adviesgesprek. We hadden een half jaar geleden een gesprek gepland, maar ik had toen helaas afgezegd. Maar het gaat nog steeds niet beter met me en ik zoek nu echt dringend hulp!!!!! Ik hoop dat ik nog langs mag komen!!!”

Een half jaar geleden had Reinier ook al contact met me gezocht. Hij zag zijn baan als webdeveloper totaal niet meer zitten. Al 2,5 jaar niet meer. Maar wat dan wel? Géén idee… Zijn werk gaf hem veel stress. Deadlines. Overwerken. Hoewel het zo’n groot deel van zijn leven opslokt, voelt hij zich leeg. Zijn collega’s praten zo bevlogen over hun werk en met een fake smile op zijn gezicht kletst Reinier wat mee – bang om door de mand te vallen. Sinds kort slaapt hij slecht. En eigenlijk wordt het hem teveel.

 

Een half jaar geleden maakte Reinier de keuze om van carrière te wisselen. Zonder hulp. Alleen. Want hij wil geen geld uitgeven aan loopbaancoaching.

 

En nu dit mailtje. Geen steek vooruit gekomen. Maar de wanhoop is toegenomen.
Dit is een perfect voorbeeld van hoe ontzettend moeilijk het is om je passie te ontdekken zonder enige hulp. Om in de dagelijkse drukte de switch te maken naar iets wat je écht zin geeft in het leven. Om nieuwe inzichten te krijgen over jezelf.

Om jezelf te inspireren. Om concrete acties te verbinden aan je dromen. En het allermoeilijkste: om jezelf een schop onder je kont te geven.

Daarom is het zo belangrijk om een plek te hebben waar je het beste in jezelf naar boven haalt. Een rustpunt waar je groeit en reflecteert. En die plek is aan mijn coachtafel.

Intussen heeft Reinier een dikke vette JA tegen zichzelf gezegd en geïnvesteerd in een coachtraject. Geïnvesteerd in zijn dromen en in zijn roeping.
11. Welke resultaten kan ik verwachten na een coachtraject ?

Een aantal reacties van cliënten over hun resultaten:

Maurits (33) was regisseur: “Ik start met een nieuwe carrière als docent Media. De open en eerlijke gesprekken zonder vooroordeel hadden een grote betekenis voor me. Bedankt voor de inzichten die je me hebt gegeven en dat je niet hebt geoordeeld. “

 

Carolien (30) was marketeer: “Ik ben een eigen bedrijf gestart! Binnen een half jaar heb ik ´m up and running, én plezier in wat ik doe. Ik verwacht steeds vaker op podia te staan.”

 

Brenda (38) was stylist: Laatst ging ik lunchen met Cleo en spraken we over mijn toekomst. Voor het eerst begon mijn energie te stromen en kon ik zien dat het een goede beslising was om de fashionwereld los te laten. Ik ga nu als cateraar aan de slag. Ik ga ruimte geven aan mijn creativiteit en expressie, mij minder laten leiden door geld, verdriet en faalangst. ” 
 
12. Zoekt Elisa voor mij een andere baan ?
Nee, met de verkregen kennis en zelfinzichten weet je precies welke functies bij je passen en op welke je banen je wil solliciteren. Ook weet je zelfverzekerd en authentiek een sollicitatiegesprek te voeren. Natuurlijk help ik je goed op weg door samen te onderzoeken:
✔  hoe je een passende stap kunt maken binnen of buiten je organisatie
✔  hoe jouw netwerk je verder kan helpen
✔  of je aanvullende cursussen of opleidingen nodig hebt om de stap te maken
13. Wat wordt van mij verwacht als ik deelneem ?

Je bent gemotiveerd om er samen een succes van te maken en bereid om naar jezelf te kijken. Ik geef je na elke sessie één of meerdere opdrachten mee, die je verder zullen helpen. Dat is je ‘huiswerk’. Eén opdracht kost enkele uren, maar de meeste huiswerkopdrachten kosten weinig tijd (maximaal 30 minuten)

14. Komt mijn werkgever iets te weten hierover ?

Nee. Alles wat we bespreken in de coachsessies is strikt vertrouwelijk. Als loopbaancoach heb ik een geheimhoudingsplicht. Op jouw verzoek kan er gesproken worden over de inhoud van onze gesprekken, met je werkgever. In dat driegesprek blijft bepaalde informatie vertrouwelijk en geheim. Ik geef nooit informatie over jou door aan je werkgever.